Klesbransjen

Som de fleste andre bedrifter, benytter også kleskjeder seg mer og mer av digitale løsninger. Flere og flere kleskjeder har nettbutikker, Facebook- og Instagram-profiler, samt kanskje også Snapchat. Målet med dette er å nå ut til flest mulig varierte og store kundegrupper – og kanskje særlig den yngre generasjonen. I og med at de fleste unge lever gjennom digitale plattformer, må desto flere bransjer innrette seg etter dette. Enkelte klesbutikker opererer kun på nett, mens andre har utviklet en nettside i senere tid som et tillegg til selve butikken.

Markedsføring og sosiale medier

%d0%be%d0%b085Nelly er ett av mange nettsteder som selger klær og tilbehør. Her kan du for eksempel sortere etter merkevare, klesplagg og/eller farger, slik at det blir lettere å finne akkurat det du vil ha. Å handle på nett er en behagelig og lite tidkrevende måte å handle på, og derfor gjør mange nettsider alt de kan for at det skal bli mest mulig brukervennlig. Nelly opererer både med nettside, Instagram og Facebook – og er dermed å finne på de mest populære plattformene. De hadde allerede en voksende kundeskare før de entret sosiale medier, men de er like fullt avhengig av jevnlig promotering. Alle kampanjer som kjøres på nettsiden blir annonsert på Facebook og Instagram, slik at flest mulig får det med seg. I tillegg kjører de en rekke konkurranser, som gjør at både potensielle og eksisterende kunder blir engasjert og interessert.

Bubbleroom er en nettside der du kan handle både klær og tilbehør – og denne nettsiden ser utrolig flott og profesjonell ut. Ikke bare er fargene duse og behagelige, men bildene av klærne er utrolig profesjonelle. Dette hjelper kundene med å se hvordan et antrekk kan se ut på. De har også etablert seg på sosiale medier, og her deler de alt av kampanjer, konkurranser og tilbud. Facebook-siden deres har faktisk over 68.000 liker-klikk, men de ligger nok langt under konkurrenten Nelly som har over 810.000. Et eksempel på en av konkurransene disse kleskjedene markedsfører på sosiale medier, er Bubblerooms konkurranse. For å være med i trekningen av en garderobe til en verdi av 500 euro, må du legge ut et bilde på Instagram der du skal ha på et antrekk fra Bubbleroom, samt at du må skrive en spesiell hashtag og tagge venner. Dermed foregår både annonseringen av konkurransen, og deltakelsen, digitalt og på sosiale medier.

SEO

%d0%be%d0%b086Nettsiden deres ser også veldig profesjonell ut – og dette øker dermed troverdigheten. Skal man handle på nett, blir man fort litt skeptisk når man må taste inn kontodetaljer. Men dersom siden ser ordentlig ut, og har en trygg kundeservice, blir dette en mindre skummel prosess. Hvis man googler for eksempel “klær på nett”, havner Nelly som nummer to i resultatlisten, etter Zalando. Dette betyr at Nelly.com har god SEO, og at google leser dette. I metabeskrivelsen sin har de ord som klær, online, undertøy, sko, kjoler og bukser. Dette er ord som folk kanskje ofte søker på, og ved å bruke slike nøkkelord, stiller Nelly dermed sterkt I Googles ranking. Zalando derimot, har ord som klær, dame, nett, og “dameklær til alle anledninger”, noe som nok også en del søker på. Forskjellen her er at Nelly har gått for “online” mens Zalando bruker “nett”. Online er litt mer internasjonalt, og kan få flere treff sammenlagt i skandinaviske søkeresultater. Nettbutikker som Bubbleroom og Stylepit ligger rett etter – noe som nok betyr at de også har opparbeidet seg god SEO.