Ditt personlige varemerke

%d0%be%d0%b097Internettet er utrolig stort, og det betyr dessverre at det også er en risiko. Deler du for mye informasjon åpent på nett, kan det ha konsekvenser for sikkerheten din. Om du for flere år siden har hatt en Myspace-konto med sensitiv informasjon, finnes den informasjonen et sted fortsatt.

Sosiale medier

De fleste sosiale medier har en viss sikkerhet dersom du ordner med dette i innstillingene dine. På Facebook finner du flere spesifikke innstillinger for dette, slik at du kan skreddersy den sikkerhetsløsningen som passer deg best. Du kan for eksempel ha en helt stengt profil, der ingen kan se hva du deler av informasjon – ikke en gang de du er venn med. Denne funksjonen er det få som bruker – da de man er venn med ofte er trygge. Du kan også endre slik at profilen din og informasjonen din bare er synlig for de som er venn med deg. Dersom noen du ikke er venn med ser på profilen din, vil de ikke finne noe informasjon om deg der. Det fine med Facebook, er at du omtrent kan velge akkurat hva du vil skal synes for de som ikke er i vennelista di – for eksempel kan du la de se at du er i et forhold eller når du har bursdag. Her velger du akkurat det som passer deg.

%d0%be%d0%b098På Instagram finnes det ingen måte å skreddersy sikkerhetsinnstillingene dine på – her kan du enten velge å ha stengt profil eller åpen. Ønsker du så mange tilhengere som mulig, lønner det seg å ha åpen profil slik at du kan bruke populære hashtagger og få flest mulig tilhengere og likes. Velger du dette, må du være litt ekstra forsiktig med hva du legger ut, da dette gir deg absolutt ingen sikkerhet. Likevel velger du selv hvilken type og hvor mye informasjon du skal dele, så det er litt opp til deg også. Velger du stengt profil, er det kun de som har fått tillatelse av deg til å følge deg, som kan se det du legger ut. Valget er litt mer svart-hvitt enn Facebooks uendelige muligheter – men det kan på flere måter være like greit.

Ansikt utad

Har du en åpen profil på et sosialt medium, er det viktig at du opprettholder et ansikt utad uten at du deler for mye informasjon. Ikke del sensitive opplysninger med mindre det er i en privat samtale med venner. Ansiktet du deler offentlig, skal være upersonlig og overfladisk. Ønsker du å dele mer sensitiv informasjon, kan du gjøre dette, men det anbefales da å opprette en lukket profil.